Gyökérkezelések

Ha a kezelőorvos esélyt lát a fog megtarthatóságára – bármilyen kellemetlen információi vannak is – egyezzen bele a fog kezelésébe.

A fog keményszövetei (zománc, dentin és cement) alatt található a fog gyökere és annak tartalma: érképletek, idegek és kötőszövet. A gyökérkezelés során az erek, idegek eltávolításra kerülnek, ezt a teret lehetőség szerint sterilizálják, és olyan anyaggal tömik be a gyökércsatorna teljes hosszában, amely tartós zárást biztosít.

Mivel az egész folyamat a fog belsejében, nagyon szűk, szemmel nem látható helyen történik, a gyökércsatorna hosszát elektronikus bemérőrendszer segítségével határozzuk meg, amely tizedmilliméter pontossággal segít a precíz munkában.

De még így sem sikerül mindig csúcsig érő, falálló gyökértömést készíteni, mert az egyéni anatómiai viszonyok nagyban meghatározzák a lehetőségeket.

A gyökérkezelés indoka leggyakrabban gyulladás, amit a legtöbb esetben mély szuvasodásból származó baktériuminvázió okoz. A gyulladás során a gyökércsatornába és annak falába ilyenkor baktériumok kerülnek. A gyökérkezelés során gyökérkezelő tűkkel a fertőzött szövetek eltávolításra kerülnek, majd mechanikai és vegyi úton tisztítjuk a gyökércsatornát. A megtisztított csatornát steril gyökértömő anyaggal zárjuk.

Gyökértömés után, ha az orvos javasolja a korona készítést (kevés az ép foganyag) mindig célszerű elfogadni azt, hiszen egy gyökérkezelt fog egy ”kiszáradt fa” stabilitásával rendelkezik. Könnyen törik, s utólag még költségesebb a pótlása.

Ami mindenkit érdekelhet