Fogfehérítés

A fogfehérítés olyan eljárás, amely során a fog külső és belső rétegiben képződött elszíneződést egyaránt eltávolítják. Az elszíneződéseknek számtalan oka lehet, a mindennapi szokások (kávé, tea, kóla, dohányzás) és az öregedés. Ezek mellett beszélhetünk még tetraciklin vagy fluorózis által okozott, valamint trauma következtében létrejövő elszíneződésekről. A fogak színét kémiai úton változtatjuk meg, a fogfehérítő anyag a fogakban lévő pigmenteket oxidálja. A molekulák színét a bennük lévő ún. kromoforokból határozzák meg. A legtöbb kromofor sárgás színű. A hidrogén peroxid képes a kettős szénkötéseket megtörni a kromoforokban. Ha ez a reakció végbemegy, a kromoforok színtelenné válnak, így fehéríti ki a fog belső rétegeiben képződött elszíneződést és a fog szerkezete változatlan, sértetlen marad.

Napjainkban a leginkább elterjedt fogfehérítési módszer, a rendelőkben és otthon is alkalmazható maximum 6 %-os peroxidos eljárás (a jelenlegi szabályozásnak ez felel meg). A hidrogén, vagy karbamid peroxid, szakértő gondoskodás mellett látványos és hosszan tartó eredményt biztosítanak, de ugyanakkor nem megfelelő alkalmazása esetén jelentős veszélyeket is rejt. A fehérítő rendszer használatánál általában nem tapasztalnak a páciensek fogérzékenységet, de előfordulhat, hogy átmenetileg mégis kialakul a kezelés alatt, azonban ezek a tünetek a fehérítés befejezése után 1-3 nappal mindig megszűnnek, mert a modern fogfehérítő rendszerek tartalmaznak érzékenységet csökkentő összetevőket.

A rendelői fogfehérítés előnye, hogy ”egy ülésben” előkészítéssel együtt másfél óra alatt elérhető az az eredmény, amely az otthoni sínes esetében kb. 10-14 nap. Fogfehérítést követően legalább két hétig nem tanácsos színes ételeket-italokat fogyasztani. A fogak mindig fehérebbek lesznek, mint voltak, de az eredmény tartóssága függ az életmódtól. Amennyiben a páciens naponta többször fogyaszt kávét vagy intenzíven dohányzik, abban az esetben javasolt az évente 1-2 alkalommal elvégzett színfenntartó kezelés. Otthoni fogfehérítés egy gyengéd fogfehérítési eljárás, annak érdemes ezt a módszert használni, aki saját életritmusához igazodva szeretné a fehérítést elvégezni.

Az első vizsgálat során alapos fogászati kivizsgáláson kell részt venni, majd lenyomatot készítünk az Ön fogsoráról, mely alapján elkészítik a kezeléshez szükséges speciális, a páciens fogsorára tökéletesen illeszkedő egyedi sínt, melyet úgy alakítunk ki, hogy legyen elegendő hely a fehérítő anyag számára is. Fogorvosa segít elsajátítani a kezelés gyakorlati lépéseit, így otthon Ön már önállóan képes lesz a kezelést a megadott instrukciók szerint elvégezni.

A genetikailag sötétebb színű és/vagy betegség miatt foltos, illetve a gyökérkezelt fogak elszíneződései is korrigálhatók, esetenként teljesen kivilágosíthatók. Akár egy fogat is lehet fehéríteni a megfelelő fehérítési módszer kiválasztásával. A gyökérkezelt fogak esetében speciális anyaggal, belső fogfehérítést alkalmazunk.

Ami mindenkit érdekelhet