Barázda zárás

A barázdazárás egy teljesen hatékony módja a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének. Az eljárással részben megelőzhető, illetve nagymértékben csökkenthető a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága. A barázdazáró egy vékony, műanyag réteg, amelyet az őrlőfogak rágófelszínére helyezve megakadályozza az ételmaradékok és a baktériumok bejutását a barázdák mélyére. Az őrlőfogak rágófelszínén található barázdák egyedileg változó mélységűek, a barázdazárt felületek ezzel szemben simák, ezáltal könnyen tisztán tarthatók. A hatékonyságot növelhetjük egy úgynevezett ”ózon kezelés” segítségével, mellyel közvetlenül a barázdazáró anyag behelyezése előtt kezelhetjük a fogat. A barázdazárást egészséges fogon, a fog áttörését követően minél előbb célszerű elvégeztetni, lehetőleg a fog áttörését követő hat hónapon belül, tehát 6 éves kortól folyamatosan.

Ami mindenkit érdekelhet